Adviesraad: 'Bereid Grunn maar voor op extra gaswininng'

Adviesraad: 'Bereid Grunn maar voor op extra gaswininng' 

07 juni 2022 - 11:12

Goed nieuws voor de portemonnee van de rest van Nederland en slecht nieuws voor de Groningse woningmarkt: de Mijnraad, de bij wet ingestelde en onafhankelijke groep energiedeskundigen, adviseert het kabinet om eerlijk te zijn en Groningen voor te bereiden dat er extra gas gewonnen gaat worden. Daarnaast dienen de gasbergingen niet voor tachtig procent, maar met spoed voor de volledige honderd procent gevuld te worden. 

Allemaal vanwege de grote onzekerheid op de gasmarkt door de Oekraïne-oorlog. Klimaatminister Rob Jetten (D66) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (ook D66, Mijnbouw) kunnen nog zoveel sussende woorden gebruiken als 'het komt wel goed' en 'we stoppen met boren in de Groningse gasvelden' en 'er is leveringszekerheid want we importeren vloeibaar lng', feit is dat Rusland ons in een houdgreep heeft en er in de meest pessimistische scenario's tekorten zullen ontstaan in de winter met maatschappelijke ontwrichting tot gevolg.

"Het is niet zeker of het aantrekken van lng-import al het Russische gas kan vervangen”, staat in het advies. Daarin roepen de deskundigen op om Groningen voor te bereiden op heropening. "De inzet van het Groningenveld voor het vullen van de opslagen en als noodmaatregel is in de ogen van de Mijnraad een reële optie om in beschouwing te nemen en voor te bereiden.”

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml