Advocaat wil Laura H. vrij hebben, en wel hierom
Binnenland

Advocaat wil Laura H. vrij hebben, en wel hierom.

Advocaat Michiel Pestman van jihadbruidje Laura H. eist vrijspraak. Ze zou geen 'relevante' bijdrage hebben geleverd aan IS en het bewijs tegen haar zou onrechtmatig verkregen zijn. Dit vraagt uiteraard om enige uitleg (wat volgt hieronder).

Om met het laatste 'argument' te beginnen: alleen daarom al zou de zaak volgens Pestman überhaupt niet door mogen gaan. Maar als de rechtbank dat te ver vindt gaan, is vrijspraak 'ook goed'. Juist.

Rond haar vlucht uit het 'Paradijs' was het volgens Pestman niet de bedoeling van de overheid om haar te helpen, maar wilde de overheid informatie krijgen over haar en haar man. Informatie dat nu tegen haar gebruikt wordt dus. Op zich wel logisch, maar niet eerlijk verkregen, dus onrechtmatig en volgens hem niet van toepassing. 

Bovendien was Laura helemaal geen IS-terrorist inwoner die relevante dingen voor jihadisten deed. Ze speelde vooral de brave huisvrouw (is toch heel normaal?) en werd bovendien al regelmatig afgetuigd door haar man, op zich al straf genoeg voor het feit dat ze daarheen is gereisd.

Overigens beweert de advocaat dat Laura ook niet wist dat ze naar IS-gebied op vakantie zou gaan, maar het OM - dat bijna drie jaar cel tegen haar eiste - betwijfelt dat. 13 november laat de rechtbank haar oordeel vellen.

Een paar maanden geleden zei de advocaat ook al iets soortgelijks:

Alle artikelen geladen. Overzicht →