Heel Holland dement, sterft uit
Binnenland

Heel Holland dement, sterft uit.

In 2016 stierven 149.000 mensen, meer dan 15.000 daarvan waren op het moment van sterven zo dement als een deur. Dit betekent dat dementie in 2016 de nummer één doodsoorzaak was, zo meldt het CBS.

Dat meer mensen sterven door dementie kan worden verklaard doordat mensen steeds ouder worden. Er werden overigens twee keer zoveel vrouwen dement als mannen.

Ook heel veel mensen stierven aan longkanker of een beroerte. Verder gaat u dood aan: hartfalen, longziekte COPD, dikkedarmkanker, hartinfarct, vallen (en dus verkeerd terechtkomen, van een trap of fiets ofzo), borstkanker (uitsluitend vrouwen) en longontsteking.

Over het algemeen gingen in 2016 meer vrouwen dan mannen dood, ook bij het vallen. Maar dat heeft er wellicht mee te maken dat vrouwen onhandiger zijn dan mannen.

Opvallend: er werd enorm veel gevallen in 2016. Er kwamen maarliefst 15% meer mensen om het leven door vallen dan in heel 2015. In dat geval klopt het dus wel dat een keukentrapje gevaarlijker is dan islamitische terreur. Dementie trouwens ook. En vrouw zijn is gevaarlijker dan man zijn, zeker als je op een keukentrapje gaat staan roken en drinken en dan een longonsteking oploopt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →