Overheid smijt met uw geld voor inhuur 'externen'
Binnenland

Overheid smijt met uw geld voor inhuur 'externen'.

Kassa! De overheid heeft de afgelopen twee jaar weer heel veel meer peperdure 'externen' (consultants, ICT'ers, adviseurs, evaluatiecommissiebegeleiders, mediators, 'deskundigen') ingehuurd, al was dat, uiteraard, lang niet altijd nodig. 

Uit een onderzoek van het AD blijkt dat ministeries, gemeenten, waterschappen en andere volstrekt onbekende overbodige bestuursorganen de afgelopen twee jaar maarliefst 20% meer taxpoet hebben verbrand door het inhuren van 'externen'. De belastinggeldverkwisting kwam in totaal uit op 2,4 miljard euro. 

Erger: overheden worden geacht om niet meer dan 10% van al hun personeelskosten aan het inhuren van 'externen' te besteden, maar uiteraard gelden regels en wetten alleen voor burgers, niet voor wettenmakers zelf.

Het zal verder niemand verbazen dat het Ministerie van Financiën zelf het meeste uitgaf aan het betalen van deze gouden freelancers: maarliefst 272 miljoen euro belastinggeld ging in 2016 over de balk naar consultants en andere D66-leden (*katsjing*).

Zo, nu weer an die arbeit loonslaaf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →