Af van… biomassa! En Nederland loopt warempel voorop

Af van… biomassa! En Nederland loopt warempel voorop 

20 mei 2022 - 16:11

Bomen verbranden om het land op een CO2-neutrale manier van energie te voorzien; het klinkt grappig totdat je beseft dat mensen hier nog echt in geloven. Gelukkig kwam Klimaatminister Rob Jetten al tot het inzicht dat biomassa niet de toekomst is en schaft hij het af, maar centrales met een al verkregen vergunning mogen gewoon door. Bovendien is Europa nog lang niet klaar met biomassa.

Een schrijnend voorbeeld van het dubbele beleid van Jetten staat in Diemen. Hier bouwt Vattenfall een enorme biomassacentrale, de grootste van Nederland, met een subsidie die kan oplopen tot 296 miljoen euro. Omwonende van de Diemense centrale en voorzitter van het Comité Schone Lucht Fenna Swart vindt het beleid van Jetten dan ook niet afdoende. Daarom heeft ze zelf Vattenfall benaderd in de hoop dat de bouw toch wordt afgeblazen, maar die stellen: “Vooralsnog gaan we ermee door, we zien eigenlijk geen reden om te stoppen.”
 

Met de afschaffing van de subsidie op biomassa, geeft Jetten duidelijk het signaal af dat het niet milieuvriendelijk is. Maar waar zit dat hem precies in? Hoogleraar Ecologie Louise Vet licht toe dat het verbanden van hout nog vervuilender is dan gas of kolen. Nieuwe boompjes planten zou dat weer in balans moeten brengen, maar het duurt simpelweg te lang totdat die boompjes groot zijn. Krom genoeg wordt biomassa op Europees niveau alsnog gezien als CO2-neutraal. Volgens de hoogleraar is dat slechts “een papieren werkelijkheid”.


Dan maar verhaal halen bij de grote baas van de Europese “Green New Deal”, namelijk oude bekende Frans Timmermans. Zijn opvatting als klimaatredder is op zijn zachtst gezegd verrassend: hij is voorstander van biomassa, mits het goed georganiseerd wordt. Maar wat bedoelt de Eurocommissaris precies met ‘goed’? De beste man doelt onder andere op het gebruik van houtafval afkomstig uit de bouw en, jawel, sprokkelhout. Eens kijken of we daar genoeg aan hebben om er in de winter warmpjes en klimaatneutraal bij te zitten!


Benieuwd naar de hele uitleg van Timmermans? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml