'Afvalbranche is levensgevaarlijke lachgasfles beu, Rijk doet niks'

'Afvalbranche is levensgevaarlijke lachgasfles beu, Rijk doet niks' 

01 september 2023 - 09:43

Wat een verrassing weer. Ballonnetjes met lachgas vullen is sinds de invoering van de 'Lachgaswet' begin dit jaar streng verboden. Maar wat is het gevolg? Mensen doen het toch, alleen dan stiekem en illegaal. Met als gevolg dat al die lachgascilinders in het milieu en bij het restafval belanden. De afvalbranche is er klaar mee en trekt aan de noodrem.

Lachgascilinders bij het restafval zijn niet alleen irritant maar ook nog eens "levensgevaarlijk". Die dingen kunnen ontploffen en dat is niet zo prettig als je een vuilnisman bent en je wekelijkse rondje door de wijk maakt. En, u verwacht het niet, het Rijk doet niks! Bij de afvalbranche zijn ze het beu en nemen ze het heft zelf maar in de hand. Vanaf vandaag kan iedereen gewoon zijn illegale lachgascilinder inleveren bij een milieustraat.

Vroeger werkte het allemaal prima. Tot en met vorig jaar namen leveranciers gebruikte cilinders weer in, in een statiegeldsysteem vergelijkbaar met dat voor campinggas. Sinds het verbod is dit statiegeldsysteem verdwenen en zijn de cilinders vervangen door wegwerpexemplaren met alle gevolgen van dien. We praten tenslotte niet over deo-bussen, maar over cilinders van 2 kilo: "Het is een wonder dat er nog niemand ernstig gewond is geraakt - of erger", aldus Robbert Loos, directeur Vereniging Afvalbedrijven tegen het AD.

Kortom, er is weer eens niet nagedacht. Een wet invoeren zonder na te denken over de gevolgen, goed bezig! Kennelijk dachten die ambtenaren achter hun bureautje dat na 1 januari niemand meer lachgas zou gebruiken, maar zo werkt het niet natuurlijk... 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml