Agenten gedwongen aan de bak in AZC's vol geweld

Agenten gedwongen aan de bak in AZC's vol geweld 

19 juli 2023 - 10:55

Het gaat niet zo heel lekker bij de AZC's de laatste tijd. Ze zitten bomvol, mensen moeten er buiten slapen, de afhandeling door de IND is een chaos, de dorpen waar de AZC's staan worden knettergek van alle overlast en nu moeten agenten ook nog eens verplicht bijspringen om de orde te handhaven in de asielzoekerscentra.

Het gedoe en gezeik in de aanmeldcentra in het Brabantse Budel en in het Groningse Ter Apel is al tijden lang zo enorm dat de politie hier aanwezig is. Waarom dat precies nodig is, is ons niet helemaal duidelijk. Je zou denken: je meldt je aan, je wacht de procedure rustig af en verder doe je gewoon even niks. Hoe lang en vervelend de afhandeling van de IND ook is, ondertussen gewoon de handjes thuishouden, niks jatten en geen andere asielzoekers slaan. Niks aan de hand.

Maar in de praktijk werkt dit dus niet zo. Geweldsincidenten in AZC's zijn er aan de orde van de dag. Er wordt enorm veel drugs gebruikt, er wordt gedeald, er is veel onderlinge diefstal, om de tijd te doden wordt er gezopen bij de vleet en daar ontstaan dan weer vechtpartijen uit. Geen heel ontspannen situatie omdat er natuurlijk ook gewoon vrouwen en kinderen zijn die met alle recht en reden uit eigen land zijn gevlucht en daarom moet Oom Agent een oogje in het zeil houden.

Maar Oom Agent heeft daar dus helemaal geen zin in. Hij zou ook gek zijn. Wie wil er nou orde handhaven tussen doorgesnoven en dronken veiligelanders die eerder al huis hebben gehouden in steden als Parijs en helemaal geen kans maken op een verblijfstatus in Nederland? Er is dus ook sprake van enorme onderbezetting. Maar de korpsleiding moet wat en dreigt nu met hard ingrijpen om toch agenten in de AZC's te krijgen. Hoe? Eerst door de dagvergoeding te verhogen van 35 euro naar 90 euro. En als dat niet voldoende is, worden agenten gedwongen in AZC's te werken.

Voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. 'Dit brengt alleen maar meer onrust en frustratie onder agenten. Ze moeten telkens alles uit hun handen laten vallen om bij te springen in Budel en Ter Apel. Dat betekent dat ze boeven moeten laten lopen.'

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml