Agenten Mitch Henriquez krijgen half jaar voorwaardelijk
Binnenland

Agenten Mitch Henriquez krijgen half jaar voorwaardelijk.

Er is zojuist een einde gekomen aan een jarenlange discussie over buitensporig geweld van twee agenten bij de aanhouding met de dood als gevolg van Mitch Henriquez. Voorlopig in elk geval dan. De rechtbank in Den Haag heeft zojuist haar oordeel over de kwestie uitgesproken.

De rechter vindt dat de agenten 'wel schuldig' zijn, maar dat er ook sprake was van een bijzondere situatie. Daarom is een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van één jaar wel voldoende.

Ongetwijfeld niet helemaal waar de nabestaanden op hadden gehoopt. Zijn neef laat dan ook weten dat hij en zijn familie "niet helemaal tevreden" zijn, zij hadden liever gezien dat de agenten ook daadwerkelijk achter de tralies zouden belanden. De advocaat van de familie noemt de uitspraak "een polderoplossing".

In juni 2015 overleed Mitch nadat agenten de inmiddels omstreden nekklem hadden toegepast bij zijn aanhouding, dit deden ze omdat de Arubaan herhaaldelijk liep te vertellen dat hij een wapen had en agressief was. Zijn dood zorgde voor veel ophef, met onder andere rellen in de Haagse Schilderswijk als gevolg.

Alle artikelen geladen. Overzicht →