Agractie-voorman: 'Kentering zichtbaar, maar acties gaan door'

Agractie-voorman: 'Kentering zichtbaar, maar acties gaan door' 

25 augustus 2022 - 17:00

De Tweede Kamer kwam deze week terug van reces om te debatteren over het interview van Wopke Hoekstra in het Algemeen Dagblad, waarin hij had gezegd dat het jaartal 2030 als jaartal voor het stikstof-doel wat hem betreft "niet heilig" is. Hoewel iedereen aan tafel in de podcast Op z'n Kop van mening is dat het een zinloze dag was, is het voor Agractie-voorman Bart Kemp wel het bewijs dat er een kentering zichtbaar is in de stikstof-discussie, "maar de acties gaan door".

Tijdens het debat leek het alsof de boeren in elk geval op papier een stapje verder zijn gekomen, als de dingen die in de Kamer zijn gezegd in beleid zouden worden omgezet. Echter werden zo beetje alle ingediende moties van tafel geveegd, en lijkt het erop dat er vooral tijd gekocht is: "We wachten nu op een nietszeggend rapport van Remkes. Daar gaan we niet verder mee komen. Maar hoe gaat het zich in de coalitie ontwikkelen, hoe gaat het CDA de ruimte creëren of niet? Ondertussen gaan de acties door en blijven wij erop drukken", aldus Kemp.

De Agractie-voorman kan zich niet vinden in het huidige beleid: "Wij willen best reduceren, maar wel op een fundament dat deugt. Niet dat je tot in het oneindige probeert te voldoen aan doelen waaraan je niet kunt voldoen. Dat blijven we ondersteunen met stevige acties." Dat kan wat hem betreft op een publieksvriendelijke manier, zoals bij de Vuelta, maar hij verwacht de komende tijd ook hardere acties: "Zolang dat doel niet bereikt is, laten wij ons niet in een of andere gesprekstunnel leiden waarin we niet uitkomen."

Heeft dat eigenlijk wel zin, dat actievoeren? Kemp: "Dat actievoeren helpt dat is duidelijk. Als je bepaalde issues voortdurend onder de aandacht brengt, zeker als dat ook beetje hinder oplevert. Dan zie je daar wat in verschuiven. Niet alleen met het actievoeren zelf, maar ook door de commotie bij de achterban van het CDA. Het heeft ook invloed op de peilingen, op het beeld wat in de media neergezet wordt. Er is een rapport van TNO, dat zegt dat het beleid niet overeen komt met de te meten werkelijkheid. Er zijn een paar professoren gewest met uitspraken. Alles bij elkaar zorgt dat er wat verandert." 

Maar hoe gaat het nu verder, zal deze crisis uiteindelijk misschien wel uitdraaien op nieuwe verkiezingen? "Ik denk van wel. En als het kabinet valt gaan we allemaal keihard de campagne in. Dan kan ook het CDA weer terugkeren, want die hebben een grote achterban op het platteland." Met Wopke Hoekstra ook? "Ik ben zelf niet zo gecharmeerd van Hoekstra, bij hem denk ik aan een uit de kluiten gewassen schooljongen, zonder ruggengraat."  

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml