Airbnb wil gegevens verhuurder niet delen met 020
Binnenland

Airbnb wil gegevens verhuurder niet delen met 020.

Airbnb gaat niet in op de eisen van de gemeente Amsterdam om de gegevens van verhuurders die zich niet aan de regels houden, te delen. 

Dat meldt de NOS. Meer dan 10.000 Amsterdammers verdienen een extra zakcentje door hun appartement aan toeristen te verhuren. Dat mag, mits maximaal 60 dagen per jaar en aan maximaal 4 personen tegelijk. Niet iedereen houdt zich echter aan deze regels, met als gevolg dat er appartementen zijn waarin niet meer gewoond wordt, maar waarin alleen maar toeristen zitten.

Airbnb weet precies welke verhuurder zich niet aan de regels houdt, en de gemeente Amsterdam zou deze informatie dan ook graag ontvangen. Daar ziet de verhuursite echter niet zoveel in. "Wij willen Amsterdam anonieme informatie verschaffen, op basis waarvan de gemeente beslissingen kan nemen. We willen de privacy van verhuurders en gasten beschermen." De overgrote meerderheid van de verhuurders houdt zich volgens het bedrijf prima aan de regels. "Commerciële verhuurders zijn niet welkom en horen niet thuis op Airbnb."

Amsterdam heeft nu een samenwerking met Airbnb. Zo wijst Airbnb verhuurders op de regels in de stad en int het bedrijf toeristenbelasting en draagt die af aan de gemeente. Amsterdam dreigt die samenwerking nu op te zeggen als Airbnb niet meer gegevens over foute verhuurders gaat delen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →