AIVD: '300 NL'ers op jihadvakantie, 90 teruggekeerd'

AIVD: '300 NL'ers op jihadvakantie, 90 teruggekeerd'  

06 september 2023 - 13:38

U bent natuurlijk reuze benieuwd hoeveel mede-burgers nou precies ons landje hebben verlaten om in Syrië en Irak de heilige strijd tegen ongelovigen te voeren. Ook bent u natuurlijk reuze benieuwd hoeveel er zijn teruggekeerd (altijd handig om te weten). Nou, de AIVD heeft een update gegeven over de stand van zaken.

De inlichtingendienst meldt dat van de circa driehonderd 'Nederlanders' die de afgelopen zijn vertrokken, er zo'n negentig ons landje toch wel fijner vonden dat het islamitische paradijs en dus weer veilig en wel terug zijn. Ook keerden zo'n tachtig minderjarigen terug. Sinds 2012 zijn ongeveer 105 volwassen Nederlandse "vakantiegangers" in Syrië en Irak overleden, net als dertig kinderen.

Weet u dat ook weer. De meeste mensen keerden overigens al in 2013 en 2014 terug naar Nederland. Daarnaast keerden in de afgelopen vijf jaar zo'n vijftien volwassen en vijftig kinderen terug naar een ander land. In veel gevallen gaat het om een land waarvan zij ook de nationaliteit hebben, zoals Turkije.

Volgens de AIVD verblijven er nog altijd ongeveer honderd volwassen Nederlanders in de regio, van wie een derde verblijft in Syrisch-Koerdische kampen of in detentiecentra in Noordoost-Syrië. Wij stellen voor dat zij daar ook lekker blijven. Bij terugkeer kunnen zij immers een veiligheidsrisico vormen, zo stelt ook de inlichtingendienst.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml