AIVD: Beperk encryptie Whatsapp
Tech

AIVD: Beperk encryptie Whatsapp.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil dat de encryptie op chatapps als Whatsapp en Telegram wordt beperkt. 

Dat zegt het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, in een interview met de Volkskrant. Voor het 'beschermen van de rechtsorde' is het volgens hem noodzakelijk de communicatie van verdachte personen te kunnen inzien. 

Hiermee gaat Bertholee recht tegen het standpunt van het kabinet in. "Dan moet je als regering ook accepteren dat we niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen", is zijn reactie hierop.

"Ik vind bescherming van privacy ook uitermate belangrijk, maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben, dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?"

Bertholee heeft dan ook weinig begrip voor Apple, dat ondanks druk van de FBI weigerde de iPhone van een aanslagpleger te kraken. Apple kon rekenen op veel steun vanuit verschillende hoeken, maar Bertholee deelt deze steun niet. "Zou het oogmerk van Apple moeten zijn dat ze terroristen veilig helpen communiceren?" 

Het dreigingsniveau in Nederland is volgens de AIVD-baas nog nooit zo groot geweest als nu, maar meer informatie over aantallen potentiële aanslagplegers of over verijdelde aanslagen wil hij niet geven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →