AIVD checkte relatie Wilders met Israël
Binnenland

AIVD checkte relatie Wilders met Israël.

Banden tussen de Nederlandse politicus Geert Wilders en Israëlische onderdanen zijn onderzocht door spionnen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het is ongebruikelijk dat de AIVD zulke studies verricht, omdat de dienst daarmee een soort knuppel van de regering tegen oppositieleden zou kunnen worden.  

Het onderzoek naar de PVV-leider toont volgens de Volkskrant, die de gegevens boven water haalde, "dat er serieuze vragen bestonden over Wilders' loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding". Zo'n studie naar een politicus is gerechtvaardigd als buitenlandse regimes zich op een niet-koosjere wijze lijken te mengen in Haagse perikelen dan wel als de onderzochte persoon een risico vormt voor de nationale veiligheid. Ook zetelt Wilders al een decennium in de commissie-Stiekem, via welke Nederlandse veiligheidsdiensten een select groepje volksvertegenwoordigers informeren over potentiële dreigingen. 

PVV'ers lijken sowieso weinig vertrouwen te genieten binnen het gevestigde Binnenhofkliekje, zoals hieronder wordt verwoord door PvdA-politicus Marcouch: 

Alle artikelen geladen. Overzicht →