'AIVD waarschuwde Baudet voor de Russen'

'AIVD waarschuwde Baudet voor de Russen' 

23 februari 2023 - 10:46

Dachten we het niet! De AIVD waarschuwde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in 2020 dat hij en zijn partij doelwit waren van Russische spionnen. Volgens informatie van de inlichtingendienst onderhield een vrouw die zich ophield rond de partij ook nauw contact met de Russische ambassade, weten we dankzij 'onderzoek' van de Volkskrant.

Wat dat 'onderzoek' viel wel mee, Baudet bevestigt namelijk zelf na vragen van de Volkskrant dat hij rond 2020 op zijn werkkamer in de Tweede Kamer een persoonlijk gesprek heeft gehad met de hoogste baas van inlichtingendienst AIVD, Erik Akerboom. Volgens de Forum-leider was het een "vaag en onwerkelijk gesprek" waarin hij terloops werd gewezen op mogelijke Russische inlichtingenoperaties. "Hij zei: ‘Ik wil je toch waarschuwen: je zou benaderd kunnen worden door Russische agenten’."

Nou, nou. Baudet ontkent dan ook dat het hoofd van de AIVD waarschuwde dat mensen bij FvD in contact stonden met de Russische autoriteiten. "Zo heb ik het niet opgevat. Als dat zo was, had hij concreter moeten zijn." De Forum-leider heeft na het gesprek met de AIVD geen actie ondernomen. 

Maar dan de bronnen van De Volkskrant. Die zeggen tegen de Volkskrant dat de AIVD in die periode een jonge vrouw in de gaten hield die actief was in de entourage van FvD en ook geregeld bij de Russische ambassade langsging (maar wie dan?): "Er bestond het vermoeden dat zij contant geld ophaalde bij de ambassade in Den Haag. Wat het onderzoek verder heeft opgeleverd, is niet bekend."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml