Ajax staat in de fik

Ajax staat in de fik 

06 juni 2023 - 11:51

Ajax staat in de fik. Van der Sar is met de noorderzon vertrokken na een desastreus seizoen
en durfde het niet aan zijn eigen puinhopen op te ruimen. Johnny Heitinga is de wacht
aangezet door een twee maanden terug nog volslagen onbekende surf-Duitser (beter
bekend als de data-Duitser). En ondertussen wordt zijn gedroomde opvolger Peter Bosz
waarschijnlijk doodleuk trainer van de grote concurrent uit Eindhoven. Hoe het verder moet
met Ajax, tot voor kort trendsettend in Nederland, is de grote vraag. Het lot van de
roemruchte club uit Amsterdam ligt in handen van een samengeraapt onbekend groepje
lichtgewichten. Tijd voor een diepteanalyse!

Het bestuur van Ajax wordt gevormd door Maurits Hendriks en Sven Mislintat. De eerste is een oud-hockeyer die vooral bekend is geworden als omhooggevallen bobo van NOC*NSF en die daar al door geen topsporter serieus werd genomen. De tweede is een weliswaar soepel sprekende Duitser met een charmant voorkomen maar waarvan zijn CV geen enkele legitimatie biedt om de hoogste technische baas van een miljoenenbedrijf als Ajax te zijn. Zij worden dan weer gecontroleerd door de Raad van Commissarissen. De grote baas daarin is voormalig Prorail-topman Pier Eringa waarvan wordt gezegd dat hij zo ijdel en blij is met zijn baantje bij Ajax dat hij al weken met een grote bobbel in zijn broek door de Johan Cruijff Arena paradeert. En hij wordt dan weer bijgestaan door voetbalcommissaris Jan van Halst, de analist van Ziggo Sport die zijn hele carrière al vooral uitblinkt in obligatie open deuren en die in al zijn vorige functies totaal is mislukt.

Ondertussen heeft Ajax wel een nieuwe hoofd scouting aangetrokken, ene Kelvin de Lange. Een vent van in de veertig wiens grootste prestatie toch vooral is geweest dat hij hockey-babe en all-time hapje van de week Ellen Hoog heeft gescout en daarna vakkundig aan de haak heeft geslagen. Al het respect daarvoor, hulde enzo, wij doen het hem niet na, maar dat Ellen Hoog een spetter van een wijf is, ziet een blinde nog. Toegegeven: zijn vorige werkgever was City Football Group - de eigenaren van Manchester City - maar wat hij daar precies deed en welk voetbaltalent hij ooit heeft ontdekt, weet niemand.

 En dan de toekomstig trainer, wie zal dat dan worden, het is immers de belangrijkste functie binnen de club, dat moet dan toch wel een grote naam zijn! Wie zal Erik ten Hag opvolgen (Alfred Schreuder kon je nauwelijk een trainer noemen en Heitinga bakte er ook niks van)? Dat moet iemand zijn die gepokt en gemazeld is, iemand die weet wat topvoetbal inhoudt, die gepresteerd heeft, die alles al heeft gezien in de voetballerij en die alle onkunde van de bestuurders met prestaties op het veld kan maskeren, precies zoals Ten Hag deed. Wordt het Peter Bosz? Zet Ajax hoog in? Wordt het misschien wel Luis Enrique? Nee, de surf-Duitser en zijn kale hockeyvriend zetten vol in op, niemand anders dan, daar komt-ie, Kjetil Knutsen! Een volslagen onbekende Noor die toevallig ooit een keer een paar potjes heeft gewonnen met zijn club FK Bodø/Glimt. U weet wel: die club uit het uiterste noorden van Noorwegen, de provincie Nordland om precies te zijn, gelegen net boven de poolcirkel.

 De enige hoop van Ajax is dat De Telegraaf, met chef voetbal Valentijn Driessen voorop, inmiddels bijna drie keer per week voorspelt dat van Ajax maar weinig overblijft als het zijn huidige beleid voortzet. De logica in wat Ajax doet is dan ook ver te zoeken. Maar iedereen die voetbal ook maar een beetje volgt weet: als Valentijn iets voorspelt, dan gebeurt vaak het tegenovergestelde. Femke Halsema, topper, huur het Museumplein alvast maar af!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml