AKP-horde belaagt Alevitische wijken
Buitenland

AKP-horde belaagt Alevitische wijken.

De mislukte staatsgreep veroorzaakt sektarische spanningen in het oosten van Turkije. Daar hielden gisteravond aanhangers van president Recep Erdogan een protest in buurten die hoofdzakelijk bevolkt worden door Alevieten. Dat is een sjiitisch-islamitisch volkje, terwijl regeringspartij AKP vooral onder soennitische Turken steun geniet.  

"De supporters van de AKP zijn hier. Waar zijn de Alevieten?", zo scandeerde de horde in de Alevitische wijken Pasaköskü en Cavusoglu van de provincie Malatya. Volgens de Turkse nieuwssite Hürriyet waren zo'n duizend aanhangers van Erdogan op het 'protest tegen de coup' afgekomen. Ze hadden hun auto's in de wijk geparkeerd en zongen partijliederen.

Na enige tijd braken tussen de AKP-bende en buurtbewoners gevechten uit. Toegesnelde agenten schoten met hun pistolen in de lucht om de Erdofans tot kalmte te manen, waarna de menigte zich verspreidde.

Alevitische voorlieden benaderden ondertussen de gouverneur met urgente hulpverzoeken. Zij beweren dat diverse groepen ruzie zochten in hun buurten. Daarop zou de gouverneur hebben geantwoord dat "iedereen zich verantwoordelijk moet opstellen" en dat "provocaties niet worden geduld".

Veli Agbaba, een lokale CHP-politicus, verklaarde naar aanleiding van de onlusten "bang te zijn voor nieuwe provocaties en spanningen". "Het is een ieders recht om vreedzaam tegen de putsch te betogen", zei hij, "maar je mag dan niet mensen provoceren of aanvallen."

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →