Alcoholgebruik kost ons jaarlijks 2,5 miljard
Tech

Alcoholgebruik kost ons jaarlijks 2,5 miljard.

Alcoholgebruik is duur, ook voor de samenleving: het kost 'ons' jaarlijks zo'n 2,3 tot 2,9 miljard euro, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De totale kosten liggen hoger. In 2013 was dit zo'n 8,1 miljard, maar omdat er ook een aantal baten vanaf gingen (5,5 miljard), bleef dit bedrag over. Onder de baten wordt bijvoorbeeld 'consumentensurplus' geschaard (3,8 miljard): het fijne gevoel dat we overhouden aan alcoholgebruik.

Vroegtijdige sterfgevallen zijn het duurst, die kosten jaarlijks zo'n 2,1 miljard euro. Ook productiviteitsverliezen zijn met 1,9 miljard euro een grote kostenpost. 

Hoewel de kosten en gevolgen van alcoholgebruik vooral voor de portemonnee van de alcoholgebruiker zijn, betaalt iedereen mee via de zorgpremie en uitgaven aan politie en justitie, schrijft Trouw

De nadelige gevolgen worden met name gedragen door alcoholgebruikers zelf, maar via een hogere zorgpremie en uitgaven aan politie en justitie draagt iedereen er aan bij.

Alle artikelen geladen. Overzicht →