'Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan'
Binnenland

'Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan'.

Nederturk Ahmet Taskan, fervent Gülenaanhanger, zegt dat de Turkse overheid een flinke vinger in de pap heeft in Nederland. "De Turkse moskeeën in Nederland zijn vrijwel allemaal aangesloten bij Diyanet, dat valt onder de Turkse overheid. Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan."

Hij vervolgt in het AD: "Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije. Zij verzamelen namen en gegevens van mensen die Erdogan niet gezind zijn en sturen die naar de Turkse overheid. Ze zaaien haat en onrust." 

Taskan vertelt ook over de aantrekkingskracht van Gülen. "Toen ik achttien was, kwam ik aanraking met zijn gedachtegoed. Wat het fijne is aan deze manier van leven, is dat Gülen het moslim-zijn vertaalt naar de plek waar je als moslim woont. Daardoor kan ik mij als persoon ontwikkelen in Nederland en tegelijkertijd de islamitische waarden respecteren. Mijn dochter hoeft bijvoorbeeld geen hoofddoek te dragen, die keus laten we aan haar. Wij zijn daarin liberaal." 

Bedreiging

Hij weet wel waarom Erdogan niet meer zo happig is op Gülen en zijn aanhang. "Wij zijn wereldburgers en vormen een netwerk van internationaal geslaagde mensen. Wij zijn anders dan de gemiddelde moskeeganger. Voor Erdogan is dat kennelijk een bedreiging." Maar ook Taskan betaalt een hoge prijs voor zijn levensovertuiging: hij wordt elke dag bedreigd via social media. Ook zijn familie kaffert hem uit. 

Aangifte doet hij overigens niet. "Dat gun ik de bedreigers niet. Wel ben ik door de politie uitgenodigd voor een gesprek. Ik heb honderd procent vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat."

Alle artikelen geladen. Overzicht →