
'Alle jongeren woest en depressief door onbetaalbare huizen'
Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Een woning kopen of huren is tegenwoordig niet meer te doen en daardoor ervaart meer dan de helft van de jongeren (18-25 jaar) op de woningmarkt boosheid, frustratie, verdriet en stress als gevolg van de woningkrapte in dit fijne land.
En wat krijg je daarvan? Nou, dat "belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld", blijkt uit onderzoek van verzekeraar Aegon.
Maar ja, dat is ook logisch. Er is überhaupt weinig aanbod te zien en daarom duurt de tijd om een woning te vinden te lang. Het huidige woningaanbod voldoet bovendien niet aan de wensen die er zijn. Van vrijwel de hele onderzoeksgroep zegt rond de 90 procent dat de huizen tegenwoordig onbetaalbaar zijn en dat er door hoge woonlasten minder budget is voor noodzakelijke uitgaven.
Volgens Aegon zijn de maatschappelijke gevolgen hiervan groot. "Vooral het langer thuis wonen van jongeren (91 procent), moeilijker doorstromen van ouderen naar meer passende woningen (81 procent), uitstellen van samenwonen (74 procent) en het wachten met het stichten van een gezin (65 procent) wordt veel herkend. Ook zegt 65 procent dat zij zien dat gescheiden stellen noodgedwongen langer onder één dak blijven wonen."
Het is toch te stom voor woorden? Dus Hugo, hup: aan het werk!
{{comment.text}}