Alle ouderen racisten: 'In ouderenzorg is discriminatie niet ver weg'

Alle ouderen racisten: 'In ouderenzorg is discriminatie niet ver weg' 

21 april 2022 - 10:32

U denkt misschien dat opa en oma en andere oudjes van die lieve, zachtaardige mensen zijn, maar dat valt reuze tegen als u niet wit bent. 'In de ouderenzorg is discriminatie niet ver weg', blijkt uit onderzoek.

Personeel in de ouderenzorg krijgt regelmatig racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd. Ook maken ze discriminatie mee, meldt het AD op basis van het rapport 'Groot verantwoordelijkheidsgevoel en een dikke huid' dat is opgesteld door het Rotterdamse Radar/Idem.

Wat ze dan naar hun hoofd krijgen geslingerd? ‘Hoofddoekjes komen er niet in’. ‘Geen zwarte in mijn huis.’ Of subtieler: ‘Ik had niet verwacht zo met je te kunnen spreken, jij bent toch anders dan die andere buitenlanders.’

Harde cijfers over hoe vaak dit voorkomt zijn er niet. Zo worden er amper officiële klachten van discriminatie in de zorg genoteerd: in 2020 nog geen tien meldingen in heel Nederland. Veel wordt vergoelijkt of met de mantel der liefde bedekt: de cliënt gaat voor. Kan natuurlijk niet in de huidige tijd. Hoog tijd om uw (groot-)vader of -moeder hier eens keihard op aan te spreken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml