'Alle rookruimtes over 2 jaar dicht'
Binnenland

'Alle rookruimtes over 2 jaar dicht'.

Ja mensen, de bemoeienis van deugend Nederland gaat verder. Binnenkort wordt roken ten strengste verboden in alle openbare gebouwen die ons land rijk zijn, ook als daar gewoon aparte afgesloten ruimtes voor zijn.

De horeca was twee maanden geleden als eerste de Sjaak. Ondanks het feit dat er door cafés en andere gelegenheden voor vele tienduizenden euro's werd geïnvesteerd in APARTE - waar andere gasten dus geen moer van merken - rookruimtes, heeft het hof gepaald dat door het gedogen van dit soort ruimtes de overheid roken faciliteert.

Horeca = publiek domein en ons land had nou net een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) getekend om dit tegen te gaan. Binnen twee jaar dienen alle horecagelegenheden hun dure investering om nog iets aan klanten te trekken te slopen.

Roken in andere overheidsgebouwen ook aangepakt

Dikke overwinning dus voor de anti-rokers, verenigd in Clean Air Nederland. Maar wacht eens even, er zijn natuurlijk veel meer openbare overheidsgebouwen (bijvoorbeeld de Tweede Kamer) en ook daar moet de rookruimte afgeschaft worden.

Het kabinet gaat hier aan meewerken, al wacht staatssecretaris Paul Blokhuis eerst de afspraken af die hij met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg wil maken. Wel noemt hij het logisch dat andere instellingen ook aangepakt worden.

Weer naar de rechter

De staatssecretaris moet wel een beetje vaart maken, Clean Air Nederland stapt gewoon weer naar de rechter als er niet snel een besluit tot een verbod op rookruimten in openbare gebouwen wordt genomen, meldt De Volkskrant.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →