Gelekt: Amsterdam schrapt toch alle pieten
Binnenland

Gelekt: Amsterdam schrapt toch alle pieten.

Bij de intocht in de hoofdstad zal Sinterklaas volgende week alleen maar schoorsteenpieten meenemen, en niet ook nog wat zwarte pieten, zoals de gemeente eerder zei. Het pro-zwarte pietenkamp is BOOS, zeker nu uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders een verandering helemaal niet zo nodig vinden. 

De gemeente Amsterdam wilde de 'verrassing' eerst geheim houden, om zo een discussie te voorkomen, zegt een woordvoerder tegen het Parool. Daarom verzon de Pietencommissie in de Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam een listig trucje, blijkt uit een tweet van Jan Dijkgraaf: 

"Sint moet nog wennen aan de nieuwe tijd, waarin whatsapp-berichten eenvoudig gedeeld kunnen worden en geheimpjes nimmer geheim blijven, zeker niet in Amsterdam", licht Sinterklaas-woordvoerder Pam Evenhuis toe.

"Dit veranderingsproces doet pijn en leidt tot heftige reacties zowel intern als in de samenleving", licht Evenhuis toe. "Toch is het bestuur van mening dat genoemde veranderingen onontkoombaar en goed zijn als we willen dat Sinterklaas en Piet tot in de verre toekomst deel blijft uitmaken van de Nederlandse tradities." 

Vrijwel gelijktijdig aan dit nieuws publiceert De Telegraaf onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders tegen het aanpassen van zwarte piet is. Hetzelfde aantal vindt het aanpassen van piet een 'aanval op de Nederlandse cultuur'. 

Het resultaat: OPHEF, die vooral Twitterend Nederland erg bezig houdt:

Wilt u toch liever ook wat zwarte pieten op de stoomboot zien staan? Dan kunt u onder andere terecht in Nijmegen en Rotterdam, of bij de landelijke intocht in Maassluis. Tot slot voorzien deze Twitteraars u graag nog van wat gratis advies: 

Alle artikelen geladen. Overzicht →