Alliander luidt nu écht noodklok: 'Netwerk kan verduurzaming niet aan'

Alliander luidt nu écht noodklok: 'Netwerk kan verduurzaming niet aan' 

09 maart 2023 - 12:22

Wat handig allemaal. Nadat daar begin dit jaar al voor gewaarschuwd werd, is het voor netbeheerder Alliander nu tijd om alarm te slaan: het is allemaal leuk en aardig dat bedrijven en burgers onder druk van het kabinet zo hun best doen om keihard te verduurzamen, maar het elektriciteitsnetwerk kan het tempo helemaal niet aan.

Doordat de groene agenda er zo hard doorheen wordt gedrukt, is het aantal woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen afgelopen jaar met een kwart toegenomen tot 760.000. Het aantal warmtepompen en de hoeveelheid elektrische auto's steeg eveneens flink. 

Probleem: bij elkaar leidt dit allemaal tot een stevige toename van het elektriciteitsgebruik in de woonwijk. En die is daar niet op berekend. Alliander kan naar eigen zeggen het tempo niet aan en bovendien zal het tempo met de afspraken in het Klimaatakkoord nog wel wat omhoog gaan.

"Gewone Nederlanders zullen lang niet altijd meer een zwaardere aansluiting kunnen krijgen, meldt topman Maarten Otto. Huishoudens kunnen bovendien te maken krijgen met knipperende verlichting thuis, het niet kunnen terugleveren van zonnestroom of zelfs met stroomuitval", zo schrijft het AD.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml