CBS schrapt 'allochtonen' en 'autochtonen'
Binnenland

CBS schrapt 'allochtonen' en 'autochtonen'.

De politieke correctheid die u wist dat ging komen is eindelijk hier: het CBS gaat de termen 'allochtoon' en 'autochtoon' schrappen.

Een Nederlandse achtergrond of een migratieachtergrond: dat worden de nieuwe smaken in het ‘Jaarrapport Integratie 2016’, meldt de cijfertjesinstantie

“Het woord allochtoon heeft voor sommigen een negatieve betekenis gekregen” legt de projectleider van de onderzoeksgroep Migratie en Integratie uit. Het allochtonen-autochtonen-ding komt niet helemaal uit de lucht vallen, natuurlijk. De dames en heren politiek namen eerder dit jaar al een motie aan om de termen te herzien. 

Turk blijft Turk

De rekenmeesters van het CBS blijven in hun grafieken toch gewoon mensen uitsplitsen naar het land van herkomst, want "statistieken over álle personen met een migratieachtergrond zeggen immers niet zoveel". Door Chinezen te turven bij Chinezen en Turken bij Turken, ontstaat een beeld van de groep als geheel en kan het CBS "verbindingen" leggen. 

Mocht u het nou zwaar oneens zijn met de nieuwe terminologie, dan mag u dat melden bij het CBS. De aanpassingen zijn nog niet definitief, benadrukt de statistiekfabriek. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →