Alphen a/d Rijn: 'Sorry'
Binnenland

Alphen a/d Rijn: 'Sorry'.

Daar zijn ze dan toch: de verontschuldigingen van de gemeente Alphen aan den Rijn voor het kraanongeluk met de Koningin Julianabrug.

Dat meldt Omroep West. Eerder leek het erop alsof de excuses er nooit zouden komen. Het college van burgemeesters en wethouders deed dat in een brief. "Wij realiseren ons dat onze inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat juist hun eigen gemeente meer oog heeft voor de omgevingsveiligheid. Dat vertrouwen hebben wij onvoldoende waargemaakt en daarvoor bieden wij onze oprechte verontschuldigingen aan", is te lezen in de brief. 

"De gemeente heeft in dit proces vertrouwd op de professionaliteit en expertise van de opdrachtnemers en te weinig de 'wat als het toch misgaat' vraag gesteld. Met de genoemde maatregelen willen we dit in de toekomst, zowel vanuit de opdrachtgevende als de vergunningverlenende rol, voorkomen."

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was de hijsklus van de brug niet goed voorbereid en daardoor was vooraf al te voorspellen dat het mis zou gaan.

De gemeente had volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid gebruik moeten maken van een bouwveiligheidsplan. "Dit had er voor kunnen zorgen dat omgevingsveiligheid meer aandacht had gekregen", concludeert het college in een brief aan de gemeenteraad.

Alle artikelen geladen. Overzicht →