'Als Erdogan doodstraf invoert, stoppen EU-gesprekken'
Buitenland

'Als Erdogan doodstraf invoert, stoppen EU-gesprekken'.

Een herinvoering van de doodstraf in Turkije, betekent een einde aan de EU-gesprekken. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering gezegd. 

"De EU is een gemeenschap van waarden waarin is afgesproken dat de doodstraf niet tot die waarden behoort", zei woordvoerder Steffen Seibert tegen het ANP. 

De Turkse regering gaf aan dat de doodstraf mogelijk weer wordt ingevoerd om de coupplegers te straffen. Dat terwijl het land de doodstraf in 2004 juist heeft afgeschaft om aan voorwaarden voor een eventueel EU-lidmaatschap te voldoen. 

Volgens Minister Koenders is vooral stabiliteit en een rechtsstaat nu "van ongelooflijk belang in Turkije, voor de Turken zelf en voor Europa". Hij kwam vanochtend samen met de andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse minister John Kerry in Brussel bijeen om de situatie in Turkije te bespreken. 

'Van belang dat er geen bijltjesdag komt'

"Het is van groot belang dat er geen bijltjesdag in Turkije komt", vervolgde minister Koenders vanochtend tegen RTL Nieuws. "Iedereen is opgelucht dat de coup is neergeslagen, of althans, voorbij is. Nu moet de eenheid in het land worden hersteld."

Ook de Belgische minister Didier Reynders vindt dat er grenzen zijn als het gaat om straffen voor de coupplegers. "Wij moeten duidelijk uitleggen dat hij niet te ver kan gaan met sancties tegen de coupplegers", was zijn reactie. 

Hoewel zowel aanhangers van de regering als de oppositie in Turkije zich sinds de couppoging achter de regering van Erdogan hebben geschaard, is er voor de invoering van de doodstraf aanzienlijk minder steun. Onder andere de Koerdische oppositiepartij HDP heeft steun ervoor al uitgesloten.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten