'Als we niet uitkijken verliest Nederland zijn goede naam'

'Als we niet uitkijken verliest Nederland zijn goede naam' 

03 juni 2022 - 11:01
Ellenlange rijen met wachtende mensen: de chaos op Schiphol is compleet en het lijkt wel alsof we in logistiek opzicht een derdewereldland zijn geworden. Wat is er allemaal aan de hand? Zet Nederland zijn goede reputatie als infrastructureel knooppunt op het spel? Reinier Castelein, vakbondsvoorzitter van De Unie, denkt van wel en geeft in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! in gesprek met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman de politiek een waarschuwing dat grote bedrijven Nederland links zullen laten liggen.

Volgens hem zijn er op Schiphol verschillende dingen aan de hand: ten eerste laat het nieuwe kabinet Lelystad links liggen terwijl er wel rekening was gehouden dat dit vliegveld reizigers over zou nemen, ten tweede is in nasleep van corona het ziekteverzuim onder het personeel groot, net als in de rest van Nederland, en ten derde wordt er geen consistent beleid gevoerd: "Of het nou gaat om het bouwen van een baan of de bouw van een nieuwe terminal of investeren in KLM, het beleid schiet alle kanten op."

In plaats daarvan zet de politiek liever in op de Klimaatagenda: "Dat wordt over het volk uitgestort maar daar is het volk nog niet klaar voor. We zijn nog niet klaar om te kamperen in eigen land of voor de aanschaf van een warmtepomp. Er is echt niemand op Schiphol te vinden die last heeft van vliegschaamte; mensen willen de wereld zien. Bovendien zou in een globaliserende wereld vliegen onderdeel van internationale arbeidsmarkt moeten zijn.

Niet alleen op Schiphol, maar ook in Nederland als geheel gaat het volgens Castelein bestuurlijk gezien de verkeerde kant op: "Ik zie een bestuurlijke elite en die zit er al zo lang, ze zien de gevolgen van het eigen beleid niet. Rob Jetten ziet die vrouw die de boodschappen niet kan betalen echt niet, die eet gewoon lekker in een restaurant. Dat geldt ook voor een Jesse Klaver. Die heeft nog nooit 'echt' gewerkt in het bedrijfsleven. Ze werken wel hard, daar gaat het mij niet om, maar ze hebben geen idee hoe het is om in het bedrijfsleven je brood te verdienen. Het is waanzinnig."

Maar hoe kunnen we van Schiphol weer een plek maken om trots op te zijn? "Echt goedkope 'rommelvluchten' eruit die aangeboden worden door bijvoorbeeld EasyJet. En we moeten eens praten over Airlines als Qatar, die verdienen geld en krijgen de olie bijna gratis. We moeten een eerlijk speelveld creëren in de luchtvaart", aldus Castelein.

Benieuwd wat er nog meer besproken wordt over Schiphol, de bestuurscultuur en de arbeidsmarkt Luister naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml