Alsnog 15 jaar cel voor Belgische 'moeder van de jihad'
Buitenland

Alsnog 15 jaar cel voor Belgische 'moeder van de jihad'.

Fatima Aberkan, ook wel bekend onder de twijfelachtige eretitel 'moeder van de jihad', heeft in hoger beroep te horen gekregen dat ze terug naar het gevang moet. Het vrouwmens was al veroordeeld tot vijftien jaar, maar ging in beroep tegen het vonnis.

Aberkan draagt de titel 'moeder van de jihad' omdat ze meerdere zonen heeft die in Syrië aan de zijde van IS vechten. Ze zou een geldschieter en ronselaar voor de jihad zijn. De familie Aberkan geniet faam in het altijd gezellige Molenbeek, omdat een hoop familieleden al terecht stonden in terreurprocessen. 

In eerste instantie speelde Aberkan voor het gerecht de vermoorde onschuld, en kreeg acht jaar cel aan haar gewaad. In beroep veinsde ze ineens berouw, maar daar trapte niemand volgens Het Nieuwsblad in. Moeder Aberkan kreeg vijftien jaar, waarna haar advocaat tegen de straf in beroep ging bij het Hof van Cassatie. 

In augustus werd bepaald dat Aberkan haar zaak in vrijheid mocht afwachten, op voorwaarde dat ze niet in Molenbeek kwam en dat ze zich elke dag op het politiecommissariaat zou melden. Ze moet zich binnenkort melden in het cachot.

Alle artikelen geladen. Overzicht →