'Amandelenloze vrouwen zijn vruchtbaarder'
Tech

'Amandelenloze vrouwen zijn vruchtbaarder'.

Vrouwen die hun amandelen hebben laten verwijderen lijken vruchtbaarder te zijn dan vrouwen die hun amandelen nog wel hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat 15 jaar heeft geduurd. Hetzelfde geldt voor vrouwen die na een operatie een stukje blindedarm missen.

Aan de Universiteit van Dundee hebben onderzoekers de medische dossiers van meer dan een half miljoen Britse vrouwen onderzocht. De conclusie die ze trekken is dat de operaties directe invloed hebben op de vruchtbaarheid van de vrouwen, weet de BBC.

Volgens de onderzoekers kan de uitkomst van het onderzoek leiden tot betere behandelmethoden, maar ze waarschuwen vrouwen wel om niet zomaar hele delen van hun blindedarm weg te laten halen. Laat staan de amandelen te laten knippen.

De mogelijk biologische reden van de verhoogde vruchtbaarheid is dat het lichaam sterker wordt wanneer het moet vechten tegen ontstekingen, zoals die van de blindedarm of die van de amandelen. Een mogelijk andere reden heeft met gedrag te maken. Vrouwen die meer vrije seks hebben, hebben grotere kans op een ontsteking in de bekken en die kan leiden naar een ontsteking in de blindedarm.

Alle artikelen geladen. Overzicht →