Ambassadeur geeft interview, Hongaren WOEST
Buitenland

Ambassadeur geeft interview, Hongaren WOEST.

O jee, Nederland en Hongarije zijn niet bepaald meer on speaking terms. De Hongaren zijn namelijk woest vanwege een afscheidsinterview dat de Nederlandse ambassadeur heeft gegeven. Zo woest, dat Hongarije nu zijn ambassadeur heeft teruggeroepen. Een diplomatieke rel is geboren.

De Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema heeft namelijk in een interview aan dit blad de nodige kritiek geleverd op de omstreden regering-Orbán. Hij trok de vergelijking tussen de retoriek van de Hongaarse regering en die van moslimterroristen. Volgens hem creëren beiden op dezelfde manier een vijandbeeld. Ja, en dat schoot natuurlijk verkeerd in het Hongaarse keelgat. Gevolg: woede.

En dus werd de Hongaarse ambassadeur uit ons land teruggeroepen (een mega zware politieke sanctie) en eist de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken excuses van Nederland. Het is de vraag of die gaat komen. Onze BuZa-minister, Bert Koenders, laat weten dat hij nog niet weet of Scheltema het wel allemaal zo bedoeld heeft. Maar mocht dat wel zo zijn dan neemt hij daar grote afstand van.

Alle artikelen geladen. Overzicht →