Ambulance rukt te vaak uit voor een bloedende vinger
Binnenland

Ambulance rukt te vaak uit voor een bloedende vinger.

Ambulances rukken in Nederland te vaak onnodig uit. Daardoor komen spoedritten in de knel. Beroepsvereniging V&VN wil dit nu onder de aandacht brengen.

Volgens de beroepsvereniging ligt het probleem bij het computersysteem in de meldkamer. Dat systeem stuurt 'al bij een bloedende vinger' een ambulance met toeters en bellen richting het slachtoffer. V&VN wil eigenlijk dat de centralist die het telefoontje aanneemt doorvraagt wanneer iemand 112 belt. Die mogelijkheid is er nu niet.

Twee systemen

In Nederland wordt momenteel gebruik gemaakt van twee computersystemen, waaronder een Amerikaanse. Dat systeem is het meest rigide. Als je de aanwijzingen als centralist niet opvolgt wordt je daar direct op aangesproken.

Het systeem stuurt bij elke 112-melding direct een ambulance. De centralist begint vervolgens met het stellen van een aantal standaardvragen. Uit die vragen blijkt soms dat de ambulance helemaal niet gestuurd had hoeven worden. Het komt daarom regelmatig voor dat de ambulance de straat inrijdt op het moment dat hij wordt teruggeroepen omdat de ambulance eigenlijk niet nodig is.

Amsterdam stapt al over

De meldkamers willen volgend jaar overleggen welk systeem het beste gaat werken. De meldkamer in Amsterdam wil echter niet wachten en stapt over op het Nederlandse systeem. Daarin kan de centralist meer vragen stellen alvorens de ambulance gestuurd wordt, weet het AD.

Alle artikelen geladen. Overzicht →