Ambulance = vaker te laat
Binnenland

Ambulance = vaker te laat.

Het aantal ambulances dat te laat komt bij een spoedgeval in ons land stijgt de laatste jaren flink. Door gebrek aan geld en personeel kunnen de hulpdiensten maar met moeite voldoen aan het stijgend aantal meldingen van een spoedgeval.

Ambulancediensten luiden hierover vandaag de noodklok in het NRC. De oorzaken die worden genoemd zijn onder andere: de bevolkingsgroei, het aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen en toenemend toerisme (in de stedelijke gebieden). Er is te weinig gekwalificeerd personeel aanwezig en het gebrek aan geld maakt dat de ambulance in 17 van de 24 regio's steeds vaker te laat is.

"Wij werken voortdurend op het randje van wat haalbaar is", aldus Jan Pierik, directeur van Ambulance Amsterdam. "We hebben een fors gebrek aan verpleegkundigen, terwijl de spoedzorgvraag groeit. Die kloof begint echt heel erg vervelend te worden. Er hoeft maar dit te gebeuren, of we hebben een groot probleem."

Om bij spoedgevallen te voldoen aan de afgesproken tijdslimieten, maken ambulancediensten steeds vaker gebruik van politie, brandweer en burgervrijwilligers, die als eersten naar een patiënt worden gestuurd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →