Amerika naar de stembus
Buitenland

Amerika naar de stembus.

Wie wordt de nieuwe leider van de Verenigde Staten, Hillary Clinton of Donald Trump? In Amerika is het nu nog nacht, maar als de bevolking ontwaakt mag er gestemd worden op de kandidaten van wie er een het ambt de komende jaren zal bekleden.

Beide politici hielden gisteren nog electorale bijeenkomsten in de staten North Carolina, Pennsylvania en Michigan. De Republikein Trump zou in de peilingen een procent of vier op zijn Democratische rivale achterlopen.

Clinton moedigde het electoraat aan om te stemmen voor “een hoopgevend, inclusief en warmhartig Amerika” en sprak zich uit tegen “een verdeelde en duistere visie op de VS”.

Trump daarentegen wees zijn achterban erop dat zij “een pracht van een kans hadden om af te rekenen met het corrupte systeem”. Ook zei hij dat “de arbeidersklasse eindelijk kon terugslaan” en dat “we de VS weer sterk zullen maken”.

Een recordaantal Amerikanen – volgens de BBC al 46 miljoen – bracht vervroegd zijn of haar stem uit per post of bij de stemkantoren. Volgens sommige signalen is er een relatief hoge opkomst onder Latino's, wat gunstig zal uitpakken voor Clinton. 

Hierrrrr alles over de eerste stemmen!

Alle artikelen geladen. Overzicht →