Amerikaanse predikant kan in Turkije 35 jaar cel krijgen
Buitenland

Amerikaanse predikant kan in Turkije 35 jaar cel krijgen.

Naar eigen zeggen omdat hij, tsja, gewoon predikant is in een land waar dat niet zo geaccepteerd wordt. Volgens Turkije, dat Andrew Brunson vlak na de mislukte coup in 2016 oppakte, is hij schuldig aan terrorisme en spionage lees: zogenaamd gelieerd aan Gulen. Die twee beschuldigingen samen kunnen hem 35 jaar cel opleveren

De aantijgingen zijn opgenomen in een door het Openbaar Ministerie verzonden rapport naar de rechtbank in Izmir, waar de protestantse Brunson al twintig jaar woont.

Eerder schreven Turkse media dat de predikant levenslang de cel in zou kunnen gaan, iets dat door justitie wordt tegengesproken. In de tussentijd heeft de Verenigde Staten er alles aan gedaan hun onderdaan op vrije voeten te krijgen, zonder resultaat.

Gevangen, want christelijk

Brunson zelf verklaarde eerder: "Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iets verkeerd heb gedaan, maar om wie ik ben: een christelijke pastor. Ik mis mijn vrouw en kinderen heel erg. Toch geloof ik dat dit waar is: het is een voorrecht om te lijden voor Christus, zoals zo velen voor mij. Uit de grond van mijn hart dank ik iedereen die naast me staat in gebed."

Op 16 april begint het proces tegen Brunson.

Alle artikelen geladen. Overzicht →