'Amersfoortse broers bereidden aanslag voor' 

06 maart 2017 - 21:10

Morgen staat in Amsterdam de rechtszaak tegen de Amersfoortse broers Yusuf en Ali A. op het programma. De twee worden door het Openbaar Ministerie verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag, zo weet het AD

Vorig jaar september zouden de broers via het zogeheten dark web een halve kilo semtex en drie ontstekers hebben besteld bij een Amerikaanse aanbieder. De FBI kreeg echter lucht van de bestelling en seinde daarop de Nederlandse politie in. Met een bezorgingsdienst werd vervolgens nep-semtex afgeleverd. Toen de twee hun voordeur openden om het pakketje in ontvangst te nemen, werden zij direct in de boeien geslagen. Bij een huiszoeking werden vervolgens nog eens 20.000 euro aan contact geld, een vuurwapen en zes 'plakjes goud' gevonden.

Advocaat Cem Polat, die de twee bijstaat in de zaak, stelt het jammer te vinden dat justitie zijn cliënten al vanaf het begin van terrorisme verdenkt. Polat: "Met semtex kun je ook hele andere dingen doen, zoals het gebruiken voor een plofkraak." Bovendien zou de FBI de verkoop van het kneedbare explosief hebben uitgelokt en zijn zijn cliënten daar slachtoffer van geworden. "Uitlokking mag in Nederland niet", zo stelt Polat die er nog aan wil toevoegen dat Ali en Yusuf A. hele normale jongens zijn die graag naar school gaan en willen werken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.