Amnesty: Belastingdienst etnisch profileerde bij toeslagenaffaire

Amnesty: Belastingdienst etnisch profileerde bij toeslagenaffaire 

26 oktober 2021 - 10:46

Dit kan er ook nog wel bij: Amnesty International zegt dat er mensenrechtenschendingen zijn geschonden bij de toeslagenaffaire en vreest voor herhaling. Hadden we anders verwacht, gezien de puinhoop bij de fiscus?

Boosdoener in deze is het algoritme dat werd toegepast: "De Belastingdienst gebruikte een risicomodel voor aanvragers van kinderopvangtoeslag: mensen zonder Nederlandse nationaliteit hadden daarin een grotere kans om ten onrechte als fraudeur te worden bestempeld", meldt de NOS.

En - het kan geen verrassing zijn - het toezicht van ambtenaren is er wel maar faalt van alle kanten. De fiscus kan daarom nog zoveel mooie woorden beloven over beterschap, Amnesty vreest voor herhaling van dit onvervalst stukje discriminatie. Bovendien was er ook nog eens sprake van discriminatie op basis van sociale klasse; de werkwijze bij de fraudebestrijding heeft mensen uit lagere sociale klassen extra hard geraakt.

En de fiscus zelf? Die zegt weer eens sorry en belooft beterschap. Een woordvoerder laat tegenover de NOS weten dat het algoritme niet meer wordt gebruikt en vervangen is door een algoritme dat niet discrimineert. Geloven wij dat?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml