Amnesty: 'Inzetten waterkanon op demonstranten A12 is problematisch'

Amnesty: 'Inzetten waterkanon op demonstranten A12 is problematisch' 

12 september 2023 - 11:10

Wij snappen het niet zo goed, maar bij Amnesty International vinden ze de manier waarop de politie een waterkanon inzet bij de blokkade van de A12 door onze vrienden van Extinction Rebellion problematisch. De organisatie moet toegeven dat de politie wel mag ingrijpen, maar laat geen moment onbenut om te zeuren over mensenrechten.

Het was gisteren alweer de derde dag dat de automobilist gepest werd met een blokkade van de Utrechtsebaan. Daarover schrijft Amnesty: "Wat opvalt, is dat er gisteren en vandaag vrijwel meteen werd ingegrepen en er weinig geduld was met de vreedzame actievoerders."

Nee, vinden jullie het gek? De blokkade werd al als illegaal bestempeld en ja, als demonstranten na meerdere waarschuwingen weigeren de A12 uit eigen beweging te verlaten dan krijg je dat. Maar Amnesty ziet nog meer onrecht: volgens de organisatie lijkt het waterkanon met "een steeds hardere straal" aan te gaan. "De politie zegt dit geweldsmiddel in te zetten om mensen te verspreiden. Maar vandaag werd wederom duidelijk dat dit niet werkt. Daarmee kan het gebruik van het waterkanon moeilijk anders gezien worden dan als een vorm van afschrikking."

Trouwens, we kregen niet de indruk dat de snelwegklevers het waterkanon met die hoge temperaturen van de laatste dagen echt erg vonden. Maar dat boeit Amnesty niet en het wijst erop dat een geweldsmiddel niet ingezet mag worden als het niet geschikt is. "De overweging om dan maar een hardere sproeistand te gebruiken, is uit den boze. Dit kan leiden tot lichamelijk letsel en mag niet worden gebruikt tegen vreedzame demonstranten."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml