Amnesty: 'Ook NL'se overheid bespiedt mondige burger'

Amnesty: 'Ook NL'se overheid bespiedt mondige burger' 

25 maart 2022 - 10:20

Als u in Nederland opkomt voor een eerlijke woningmarkt, protesteert tegen coronamaatregelen of tegen discriminatie, met andere woorden als u een activistische burger bent, dan kan het zo zijn dat u online bespied wordt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 

En dat moet stoppen, vindt Merel Koning (Senior Advisor Technology and Human Rights bij Amnesty International). Amnesty is een petitie gestart om de politiek te bewegen de overheid een halt toe te roepen, zegt ze in de nieuwe aflevering van de podcast Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman.  

Dat een overheidsinstantie zonder wettelijke grondslag burgers zomaar online in de gaten houdt past niet in een democratische en vrije samenleving. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken dat dit wel moet gebeuren, bijvoorbeeld als een veroordeelde jihadist op vrije voeten komt, maar daar hebben we al een dienst voor (de AIVD) en die moet zich aan wetten houden. "Wat je nu ziet is dat een andere dienst dat ook gaat doen en die is niet aan wetten gebonden", aldus Koning.

Sterker, er is een wet in de maak om wat de NCTV doet legaal te maken. "Een jaar geleden kwam het naar buiten dat de NCTV grootschalig, ook met nepaccounts, allerlei mensen in de gaten hield. Opiniemakers, politieke partijen, activisten, maatschappelijke bewegingen. In plaats van dat de reactie van Grapperhaus (destijds dem. minister Justitie en Veiligheid, red.) was 'dit kan niet en ik fluit mijn dienst terug' was zijn reactie 'dit kan niet, ik maak een wet dat het wel kan'. Dat is natuurlijk bizar."

Bang dat de politiek Amnesty niet serieus neemt is ze niet. "De petitie wordt ondertekend door burgers, niet door Amnesty. Daarnaast vinden instanties als de Autoriteit Persoonsgegeven, maar ook hoogleraren, dit absoluut niet kunnen." Ook de petitie tekenen? Dat kan hier.

Luister naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml