Amnesty: Shell medeschuldig aan verkrachting en moord
Buitenland

Amnesty: Shell medeschuldig aan verkrachting en moord.

Bij Amnesty International zijn ze er nogal druk mee. Buiten de hele dag speuren naar vermeend racisme en hier en daar een tikkeltje discriminatie, klimmen de overijverige bijtjes graag in de pen voor 'alarmerend' rapport nummer zoveel. Ditmaal de eer aan oliegigant Shell.

Even een stukje context: in de jaren 90 kwamen inwoners van het Nigeriaanse Ogoniland om begrijpelijke redenen in protest nadat olielekken enorme milieuschade hadden aangericht. Shell vroeg vervolgens om bescherming van het leger zodat er doorgegaan kon worden met geld verdienen.

Om de protesten de kop in te drukken heeft het leger vervolgens behoorlijk huis gehouden: bij een aanval op een dorp werden minstens tachtig mensen gedood en 595 huizen platgebrand. Ook werden demonstranten gemarteld en verkracht.

Nu horen wij u denken: maar wat heeft Shell daar dan mee te maken? Het bedrijf had zo'n last van deze milieu-activisten dat het leger herhaaldelijk werd aangemoedigd om actie te ondernemen. Ook nadat verhalen over de brute misdaden boven water kwamen. De olieboorders boden het leger zelfs materiële ondersteuning, 

Kortom: Shell dient keihard aangepakt te worden. Nederland, Groot-Brittannië en Nigeria moeten van Amnesty dan ook zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie instellen.

Overigens zijn deze beschuldigingen niet nieuw maar is het nu voor het eerst door de mensenrechtenorganisatie ook echt met interne documenten onderbouwd. Shell heeft zelf altijd alle beschuldigingen ontkend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →