Amsterdam = bovengronds riool
Binnenland

Amsterdam = bovengronds riool.

Goedemorgen belastingbetaler! Vandaag starten we niet met de door ons geliefde kokosmacronen, maar ouderwets met een banaantje en een bakje Aldi-yoghurt. Ook wij moeten soms weleens op de kleintjes letten.

Goed. Amsterdam, da's onze hoofdstad, wordt geterroriseerd door ratten. Volgens PvdA-raadslid Carolien de Heer "gedijen de beesten bij een vieze stad".

De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) luidt de noodklok. "Zuidoost is een plek waar ratten zich thuisvoelen. Het is een hotspot", zo verklaart een woordvoerder die ook het Westerpark als overlastplaats aanmerkt.

Maar hoeveel knaagdiertjes annexeren Amsterdam nu eigenlijk? Sommige berekeningen gaan uit van één rat per inwoner. Dat betekent zo'n 840.000 ratten. Anderen hanteren de 'New York-regel', waarbij er wordt uitgegaan van 50 ratten per melding. In dat geval bezetten slechts 126.000 ratten de hoofdstad.

En hoe speel je ratten in de kaart? Met andere woorden: hoe vergroot je de overlast? Het college van B&W heeft de oorzaak én oplossing.

"Het is voor ratten zeer aantrekkelijk om gebruik te maken van door mensen aangeboden voedsel. Mensen van wie bekend is dat ze regelmatig voeren, krijgen bezoek van de gemeente."

Hoeveel ratten in Amsterdam?
100.000 - 200.000
200.000 - 300.000
300.000 - 400.000
Inclusief de inwoners zelf meer dan 1 miljoen
PollMaker
Alle artikelen geladen. Overzicht →