'Amsterdam haat budgettoeristen'
Binnenland

'Amsterdam haat budgettoeristen'.

Toeristen met weinig geld worden door de gemeente Amsterdam als ongewenst beschouwd. D66-wethouder Udo Kock van Financiƫn wil daarom als een soort ontmoedigingsbeleid de toeristenbelasting fors verhogen, met als resultaat dat de budgettoerist zijn heil ergens anders zoekt.

Kock: "We willen sturen op kwaliteitstoerisme. Dan gaat het om gezinnen of stelletjes die in een wat duurder hotel slapen, naar een museum gaan en op tijd in bed liggen." Vanwege de drukte in het centrum gaat Amsterdam de toeristenbelasting in 2018 verhogen in het centrum en juist verlagen in de wat minder drukke gebieden. Hiermee zou de gemeente per jaar 9 miljoen euro aan extra centjes binnenharken.

Aan de volgende stap om toeristen uit te melken wordt volgens het Parool ook al gewerkt. Hiervoor wil Kock plezierreizigers naast een vast bedrag aan belasting per nacht, ook een percentage van de prijs van een kamer in een hotel of Airbnb laten dokken. Kock is er nog trots op ook: "Het zou uniek zijn als wij beide grondslagen invoeren. Ik ken geen enkele stad in de wereld die dit doet."

Alle artikelen geladen. Overzicht →