A'dam over aanpak straatintimidatie: Sorry, wat?
Binnenland

A'dam over aanpak straatintimidatie: Sorry, wat?.

Daar issie weer: De toekomstige hoofdstad versus de huidige. Modern versus afzichtelijk, geen woorden maar daden versus blufpoker en ingrijpen versus knuffelen. Oftewel: Rotterdam versus Amsterdam. We gaan het hebben over straatintimidatie, een vrij heikel samenlevingsprobleem waar opsporing verzocht-types patent op lijken te hebben.

Amsterdam nam twee jaar geleden een motie aan waarmee dit strafbaar werd gesteld. Hoeveel boetes en/of heterdaadjes heeft dit al opgeleverd, denkt u?

Juist ja: Niks, nakkes, nada. Maar liefst nul keer werd er iemand betrapt, iemand aangesproken door een handhaver na een melding of werd er iemand veroordeeld. Nu is dat laatste niet opmerkelijk, nog nooit legde het Openbaar Ministerie in Nederland een boete op voor straatintimidatie. Toch is dat best vreemd voor een stad waar vijftig tot zeventig procent het vrouwelijk schoon claimt lastiggevallen te worden.

In Rotterdam voegt men de daad bij het woord. Via een speciale applicatie, de STOPapp, kan er melding gemaakt worden van intimidatie. Wanneer een handhaver de dader in de kladden grijpt, volgt er een boete van 190 euro. Die boete is in de havenstad al meermaals uitgedeeld. 

'Hey, hoertje. Ga je met me mee? = niet lollig'

Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, is erg in zijn nopjes met de succesvolle aanpak van meisjeslastigvallend-straattuig. Hoewel de kans op een heterdaadje minimaal is, gaan boa's er in ieder geval wel op af. "Tijdens een gesprek met daders wordt duidelijk gemaakt dat het niet lollig is om te zeggen tegen een vrouw: hey, hoertje ga je met me mee? Dat is strafbaar!"

En wat doet Amsterdam om het probleem de nek om te draaien? Daar komt men niet verder als loze beloftes krakelen. VVD'er Marianne Poot die "er moet snel verandering komen" door een verder lege ruimte schreeuwt. Een boodschap die ze over twee jaar wel weer zal herhalen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →