Terug
Amsterdam ziet af van megawindturbines bij IJburg, maar Windalarm niet blij

Amsterdam ziet af van megawindturbines bij IJburg, maar Windalarm niet blij 

11 maart 2021 - 15:00

De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid, GroenLinks) ziet af van de plannen om voor de kade van IJburg megawindturbines van 200 meter neer te zetten. De zoekgebieden met mogelijke locaties zijn kleiner en specifieker gemaakt, waardoor naast IJburg de Amstelscheg, de Gaasperplas en bedrijventerrein Amstel III in Amsterdam-Zuidoost afvallen.

Dat betekent wel er een grote kans bestaat dat bij de Noorder-IJplas, langs de ringweg A10-Noord en de Diemerscheg wel windturbines geplaatst gaan worden. IJburg is niet volledig uit het vizier van de gemeente: op een kilometer afstand van de kade is een ‘voorkeursgebied’ aangewezen voor 200 meter hoge turbines. Dichtbij het nog te bouwen Strandeiland, een eiland met 8.000 woningen.

Actiegroep Windalarm is daar niet blij mee. “De gemeente toont een begin van luisteren, maar niet van begrip. Wat Amsterdammers vragen is: respect voor welzijn, respect voor natuurgebied, respect voor het schaarse groen om de stad. Geen van deze randvoorwaarden is overgenomen,” schrijven zij in een persbericht. “De wethouder houdt vast aan plaatsing in het IJmeer, in belangrijk ”

“De gezondheidszorgen vanwege de windturbines die Amsterdam ongekend dicht op woningen wil bouwen lijken voor een heel klein gebied weggenomen, maar voor de meeste gebieden blijven deze bestaan. Sterker nog de zorgen zijn verergerd, want waar eenmaal één windturbine staat, zijn er zo meerdere toegevoegd,” zegt Windalarm. De volledige reactie van de actiegroep is hier te lezen.

In januari maakte De Hofbar een uitzending over de windplannen van wethouder Van Doorninck, die voor fel protest zorgden. Bekijk de uitzending hier terug! 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers