Amsterdamse fietsers zijn de slakken van NL
Binnenland

Amsterdamse fietsers zijn de slakken van NL.

Amsterdammers verplaatsen zich weliswaar vaak per fiets door 's lands hoofdstad, erg snel doen zij dat niet. Sterker nog, er bestaat geen Nederlandse stad waar zo traag wordt voortbewogen op het stalen ros als in Mokum. Gemiddeld haalt een fietser hier niet meer dan 14,4 kilometer per uur, behalve als het regent.

De cijfers zijn afkomstig van de Nationale Fietstelweek, schrijft het Parool. Volgens de krant zijn in 020 de fietspaden nogal smal en is het er buitengewoon druk. Verder vertraagt kruisend verkeer de fietsers, die ook nog eens met grote regelmaat geplaagd worden door wegopbrekingen voor met name tramrails-gerelateerde werkzaamheden op kruispunten.

Drie van de drukste fietspaden van het land bevinden zich overigens in Utrecht, dus kunnen ook andere oorzaken een rol spelen voor de relatieve sloomheid van Amsterdamse fietsers. Voor de cijfers van de hoofdstad kan misschien een verklaring worden gevonden in bijvoorbeeld het hoge percentage ambtenaren, die niet om hun snelheid bekendstaan, en het forse aantal truffeletende toeristen dat gewoon fietsen huurt.

De data die voortkomen uit het onderzoek van de Fietstelweek wordt gebruikt om het land beter toegankelijk voor fietsers te maken. Alle toeristen komen de fietssnelheid in Amsterdam ook niet echt ten goede... 

Alle artikelen geladen. Overzicht →