'Analfabetisme effectief excuus om onder inburgering uit te komen' 

14 maart 2018 - 10:05

Niet inspannen om de taal te leren, maar toch een gratis uitkering vangen. Sommige Nieuwe Nederlanders die ons land mag verwelkomen maken er een sport van en in ons land kan dat ook gewoon, zelfs als u niet ingeburgerd bent. Nu blijkt dat dit in de praktijk nog eenvoudiger is, u hoeft namelijk maar één magisch woord te gebruiken om onder uw inburgeringscursus uit te komen.

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat van de 4.770 asielzoekers die in 2013 inburgeringsplichtig werden, er bijna duizend hiervan uiteindelijk werden vrijgesteld omdat ze 'analfabeet' zijn, meldt De Telegraaf. Dat is een behoorlijk effectief excuus dus.

Want u bent als analfabeet blijkbaar veel te dom om een vreemde taal te leren. Op zich al een rare constatering, want dit zou toch ook moeten lukken zonder goed te kunnen lezen en schrijven. Bovendien hebben Nieuwe Nederlanders al extra tijd gekregen om hieraan te werken, waarna ze alsnog de inburgeringstest niet met succes hebben afgerond.

Vooral Eritreeërs en Somaliërs in bijstand

Daarnaast is het toch wel heel erg toevallig dat analfabetisme vooral lijkt voor te komen onder Eritreeërs en Somaliërs, aangezien die onevenredig veel in de bijstand zitten. Maar daar mogen we niks over zeggen natuurlijk.

Hoe dan ook, de politiek is wakker en gaat hier wat aan doen! VVD en CDA zijn het zat en hebben minister Koolmees (Sociale Zaken) gevraagd actie te ondernemen. Hij heeft reeds toegezegd dat wordt uitgezocht hoe het zit met de fraude. Voor de zomer hoopt hij de bevindingen te kunnen presenteren.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie