Ancilla: van latex naar pluche
Binnenland

Ancilla: van latex naar pluche.

Hiephoi, knap voormalig latexmeisje / politica voor de Piratenpartij, Ancilla van de Leest (u kent haar ook als mevrouw Tilia), is gisteren door haar partijleden verkozen tot lijsttrekker.

Niks te gek, want de nuchtere Rotterdamse blijft lekker doen wat ze nu ook al doet: "Ik blijf de buitenwereld informeren over privacy, over burgerrechten, en waarschuwen dat voorzichtigheid geboden is bij digitalisering", vertelt ze ons via de telefoon.

Want de privacy, da's wel een dingetje, zoals u weet. Al helemaal wanneer privacy niet wordt gerespecteerd als een burgerrecht, meldt Ancilla. Zo komen namelijk het recht op samenscholing, het recht om te protesteren en het recht om jezelf te kunnen informeren in het geding, en dat moeten we niet willen.

Drie of vier zetels

Een zetel of drie, vier is volgens de nieuwe lijsttrekker realistisch. "Nederland is er klaar voor", zegt Ancilla. "Onze kernpunten komen dagelijks in het nieuws." 

'Jet krijgt spijt van haar vrouwenquotum'

Mocht Ancilla inderdaad een zetel onder haar billen krijgen, dan betekent dat weer een extra vrouw in de Kamer. "Minister Jet Bussemaker riep om meer vrouwen", lacht Ancilla, "daar kan ze nog eens spijt van krijgen als ik in de Tweede Kamer kom".

Een stoeltje in de Kamer betekent overigens niet dat Ancilla stopt met feesten, al deed ze dat de laatste jaren toch al wat minder. "In je vrije tijd moet dat gewoon kunnen", vindt ze. Over die feesten wil ze nog wel iets meer kwijt. "Ik vind het schrijnend hoe jongeren en het nachtleven kapot worden gemaakt. Daar ga ik me hard voor maken", belooft ze. Jongeren moeten volgens Ancilla een uitlaatklep hebben, maar geneuzel met vergunningen en boetefestijnen om kleine dingetjes maken dat volgens de blonde deerne op het moment moeilijk.

Even voor uw beeldvorming: Ancilla voegde zich pas in 2014 bij de Piratenpartij, dus heeft zich razendsnel weten op te werken. Wij interviewden haar destijds ook al.

Alle artikelen geladen. Overzicht →