Anderhalve meter is niet 'gewoon'

Anderhalve meter is niet 'gewoon'  

23 mei 2020 - 11:02

Op het parkeerterrein van de sportschool liggen twaalf matjes, elk keurig geplaatst in het midden van het parkeervak. De afstand tussen de matjes is aan alle kanten zeker 1,5 meter; de waanzin is absurd. De eerstvolgende persoon staat op twee, drie meter afstand. Dít is wat anderhalve meter afstand houden is. Niet dat gedoe in Albert Heijn. Of het nou met het in- of uitgangsbeleid is of het passeren in de gangpaden: het is godsonmogelijk om anderhalve meter afstand te houden in de Albert Heijn. En toch doet de hele goegemeente, te beginnen met die politici in Den Haag, alsof boodschappen doen op anderhalve meter afstand mogelijk is. Sterker nog: als Albert Heijn en co écht gedwongen zouden zijn om anderhalve meter afstand te doen bewaren in de winkels, waren ze failliet gegaan. Net als de rest van Nederland. En hadden ze niet dag in dag uit top omzetten gedraaid alsof het kerst was.

Met twaalf man sporten we op de parkeerplaats. Het volume van de boxen staat op maximaal, de juf heeft geen headset en waar normaliter 32 vrouwen en één man staan te X-Co’en, staan we nu in een uitgedunde versie. Respect voor de sportschoolhouders, die inmiddels water happen maar hun best doen om het hoofd boven water te houden. Naar de wc gaan mag niet – maar hey, wat moet je dan, in de bosjes pissen? Nee dus. “Ik zie niets hoor!” wordt er vanaf de receptie geroepen als ik het pand inloop om te plassen. De waanzin is niet het nieuwe normaal, het is ronduit belachelijk. “Kinderen mogen wel zwemmen van Den Haag, maar ze mogen niet naar de wc. Die pissen dan toch gewoon in het zwembad?” Iedereen die het hoort, maakt een mentale aantekening: voorlopig maar niet zwemmen. Alleen mensen die geen kinderen hebben, kunnen zulk achterlijk beleid bedenken.

Of ik een beetje jarig was? vraagt de sportjuf. Jazeker! Mijn huidhonger is gestild. Iedereen die mij kwam feliciteren, heeft zijn huidhonger gestild. Alsof de schellen van ieders ogen vielen: sinds wanneer bepaalt een viroloog wie ons mag aanraken? Het lijkt alsof ze in Den Haag op een excelsheet invullen wat we wel en niet mogen, zonder dat naar haalbaarheid laat staan leefbaarheid wordt gekeken. Op mijn verjaardag daagde het: er komt een dag dat ze in Den Haag bepalen wie op welk moment seks mag hebben. Nog even en ze wijzen ook nog aan met wie. Visioenen van Hand Maid’s Tale komen op. We zijn met open ogen akkoord gegaan met vrijheidsberoving.

“Het is anders afschuwelijk hoor op de IC,” zegt een dame in een parkeervak die ook is komen sporten. “Ik werk op de IC en mensen moeten gewoon anderhalve meter afstand houden!”. Respect voor iedereen die in een ziekenhuis werkt, respect voor iedereen die op de IC staat maar hey: het is niet ‘gewoon’. ‘Gewoon’ zou zijn om eens twee tot vier miljard in de gezondheidszorg steken in plaats van in KLM – die dan ‘gewoon’ zouden kunnen blijven vliegen. ‘Gewoon’ zou zijn alle winkels, horeca en onderwijsinstellingen open te stellen, zodat al die gratis geld regelingen niet nodig zijn. En ook het aantal faillissementen dat eraan komt, zou vermijden. ‘Gewoon’ zou zijn dat ouderen in verpleeghuizen en zorginstellingen verzorgd worden in plaats van doodgaan – net als de zorgmedewerkers. ‘Gewoon’ zou zijn, dat media en journalisten niet hysterisch Den Haag napapegaaien want als het adagium is dat OOOOH de IC’s en de gezondheidszorg niet overbelast mogen raken, wordt het toch ‘ns tijd om in de juiste branche te investeren in plaats van half Nederland failliet te laten gaan.

Want als wij ‘gewoon’ kunnen werken, kunnen we ook ‘gewoon’ de belasting ophoesten om ‘gewoon’ verder te leven terwijl in noodtempo ‘gewoon’ geïnvesteerd wordt in de gezondheidszorg. Dan kunnen zieken, ongeacht of ze coronapatiënt zijn of niet ‘gewoon’ verzorgd worden. En de parkeervakken van de sportschool ‘gewoon’ gebruikt worden waar ze voor bestemd zijn. Gewoon.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.