André Rieu blijft 'nazi-lied' gewoon spelen ondanks kritiek 

12 juli 2018 - 15:32

Ophef in entertainmentland. Violist André Rieu dacht dat het leuk was om op het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VGN) een advies te geven: begin elke gemeenteraadsvergadering met het zingen van 'Alte Kameraden', dat vergroot namelijk het saamhorigheidsgevoel.

Alte Kameraden, een Duitse krijgslied uit 1889 die door de nazi's werd gebruikt in de concentratiekampen en op dit moment nog wel eens wordt opgevoerd door personen als André Rieu. Echt een top idee. 

Martine Letterie van stichting Vriendenkring Neuengamme legt dan ook in het NPO Radio 1 Journaal uit dat je dit nummer met de kennis van nu niet meer los kunt zien van de Tweede Wereldoorlog.  Het roept ook pijnlijke, traumatiserende herinneringen op bij overlevenden en hun familie. "Alte Kameraden verwijst ook in Duitsland altijd naar de harde nazikern."

Tijd voor zijn zoon en manager Pierre Rieu om tekst en uitleg te geven. Volgens hem maakte pa André een foutje in het 'advies' dat hij gaf en zong hij eigenlijk een ander lied: Wien bleibt Wien.

Maar goed, afgezien daarvan, Alte Kameraden wordt wel al jaren gespeeld door het orkest van Rieu en dat blijft ook zo. "De mars is ver voor de oorlog in 1889 geschreven door een militaire componist", zegt hij. "Zo zijn er nog veel meer stukken die we dan niet meer kunnen spelen omdat ze in de geschiedenis misbruikt zijn." 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie