Ansichtkaart uit WOII bij familie bezorgd
Buitenland

Ansichtkaart uit WOII bij familie bezorgd.

Een ansichtkaart die in 1944 vanuit een concentratiekamp in Polen is verstuurd, is terugbezorgd bij familieleden van de kaartschrijver.

Een Italiaanse vrouw vond de ansichtkaart op straat, meldt de BBC. De kaart was geschreven door de Italiaanse Roberto Bianchi en verstuurd vanuit een werkkamp in Breslau (nu Wroclaw). "Liefste ouders", schrijft hij. "Na een lange stilte wil ik jullie laten weten dat ik nu op een andere plek ben waar ik op het land werk. Ik heb genoeg te eten, dus maak je geen zorgen, het gaat erg goed met mij." 

Na een zoektocht kon de vrouw de kaart aan een 74-jarige neef van Bianchi overhandigen. De kaartschrijver zelf werd op 20-jarige leeftijd als soldaat gevangengenomen door de nazi's. Hij overleefde de oorlog en keerde terug naar Italië. Daar stierf hij in 1999. 

"We wisten niet van het bestaan van deze ansichtkaart af", aldus de neef. "Het lezen van de woorden van onze neef heeft oude herinneringen losgemaakt en een golf van ontroering veroorzaakt." Hij denkt dat de kaart bij het grofvuil is gelegd door de nieuwe eigenaar van het huis van Bianchi. Een windvlaag zou de ansichtkaart voor de voeten van de Italiaanse vindster hebben geblazen. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →