Anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela overleden
Buitenland

Anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela overleden.

De Zuid-Afrikaanse Winnie Mandela is op 81-jarige leeftijd overleden, haar woordvoerster Zodwa Zwane bevestigt het nieuws tegenover Reuters.

Volgens Zwane zal de familie later vandaag met een officiële verklaring komen. Van Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela, beter bekend als Winnie Mandela, was al bekend dat ze met gezondheidsproblemen kampte.

Winnie was de ex-vrouw van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Toen haar man gevangen werd genomen - in 1964 werd hij tot levenslang veroordeeld en pas in 1990 vrijgelaten - zette zij de strijd tegen de apartheid, en voor een niet-racistisch, democratisch Zuid-Afrika voort. In 1996 scheidde het paar. 

Niet onomstreden

In 1990 kreeg zij een boete en een celstraf van twee jaar voorwaardelijk vanwege haar (niet bewezen) rol in de ontvoering van en moord op de 14-jarige ANC-activist 'Stompie Seipei'.

Nadat ze onderminister werd in het eerste post-apartheidskabinet (1994) van Zuid-Afrika, moest Winnie na elf maanden vertrekken vanwege beschuldigingen van corruptie. Acht jaar later werd ze veroordeeld tot vijf jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk wegens fraude en diefstal.

Vorig jaar werd er nog een documentaire over Winnie Mandela gemaakt:

Alle artikelen geladen. Overzicht →